Claes Andersson

AnderssonClaes_Tomi-Kontio_web

Foto: Tomi Kontio

Claes Andersson är författare, översättare, psykiater, politiker och jazzpianist. Han debuterade 1962 med diktsamlingen Ventil och har därefter gett ut över 30 böcker, ett tjugotal skådespel och hörspel. Andersson har erhållit ett flertal litterära pris för sin poesi, både i Finland och i Sverige. Han har bland annat belönats med Statens litteraturpris fyra gånger, med Eino Leino-priset, Tollanderska priset och Bellmanpriset samt nominerats för Nordiska rådets pris tre gånger. Andersson tilldelades i år Kulturfondens stora pris.

Sin politiska karriär har Andersson gjort inom Vänsterförbundet, vars ordförande han var 1990-1998. Han satt i riksdagen i två etapper, var kulturminister 1995-1998 och Vänsterförbundets kandidat i presidentvalet 1994.

På Bokkalaset uppträder Claes Andersson tillsammans med DuvTeatern. Andersson är en av redaktörerna för antologin Den brinnande vargen (2015), dikter från DuvTeatern. Han är också aktuell med diktsamlingen En morgon vid havet – inandning utandning (2015).

Född 1937 i Helsingfors.

Förlag: Schildts & Söderströms
Intervju: Hbl, poesi men inte propaganda
Biografiskt lexikon för Finland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s