Mia Österlund

Österlund_Robert-Seger_web

Foto: Robert Seger

Mia Österlund är universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och docent i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Barnlitteratur, genus, queerteori, maktkritik och narrativitet är hennes specialområden.

Österlund doktorerade 2005 med en avhandling om den svenska ungdomsromanen. Därefter har hennes forskning fokuserat på genus i bilderboken. Österlund är också ämneslärare i modersmål och litteratur och jobbar med utbildningsfrågor så som studentexamen och läroplansarbete. Hon är redaktör för tidskriften Barnboken, kritiker och kolumnist. Därtill undervisar hon vid Åbo Akademi i bl.a. barn- och ungdomslitteratur, litteraturpedagogik, grafisk roman samt nordisk och finlandssvensk litteratur. Hon är aktuell som inspiratör och konsult i utvecklandet av webbsidan Test en bildebok, som behandlar hur man kan normgranska barnböcker, ett projekt som genomförs i samarbete med Nordiska ministerrådet.

Österlund är en av redaktörerna för antologin Perspektiv på flickan i fiktionen (2013). För tillfället arbetar hon med en antologi om Monika Fagerholm tillsammans med docent Kristina Malmio. På Bokkalaset fungerar Österlund som moderator för barnbokspanelen.

Född 1969 i Ekenäs.

Läs Mia Österlunds ledare Nedsolkad av rosa här.
Åbo Akademi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s