Susanna Alakoski

Alakoski2_Elisabeth-Ohlson-Wallin_web

Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Alakoski har en mångsidig bakgrund. Hon kommer från knappa förhållanden präglade av missbruk, uppväxtförhållanden hon återkommer till i sitt författarskap. Som barn flyttade hon från Finland till Sverige och bytte språk. Klassresan hon gjort är anmärkningsvärd och har resulterat i ett mångsidigt liv. Hon är socionomen och genusvetaren som bl.a. jobbat på fiskfabrik, som flyktingsamordnare och med politik på riksnivå, då hon var pressekreterare åt Gudrun Schyman.

Susanna Alakoski debuterade skönlitterärt år 2006 med Svinalängorna. Några år senare (2011) debuterade hon som barnboksförfattare med Dagens Harri som är första delen i en trilogi; övriga delar heter Guldfisken och Dagens Skräckis.

Förutom skönlitterära verk har Alakoski också medverkat i antologier så som Tala om klass, Lyckliga slut – sjutton berättelser om vardagsvåldet och Fejkad orgasm. I Lyckliga slut berättar kvinnor om hur de lyckats bryta destruktiva mönster. Boken har omarbetats till teaterpjäs av Alakoski och regissören Michaela Granit. Alakoski är också krönikör i bl.a. Dagens Arbete och föreläser om sociala frågor. På Alakoskis hemsida kan du läsa hennes krönikor.

Susanna Alakoski kommer att samtala med Mathias Rosenlund, som i höst utkommer med boken ”Svallgränden 5”. Förlagschef Mari Koli leder samtalet.

Född 1962 i Vasa, bosatt i Stockholm.
Aktuell på Bokkalaset bl.a. med: April i anhörigsverige (2015) och Filmen Svinalängorna.
Känd bl.a. för Svinalängorna (2006) som blivit både film och teaterföreställning och som hon vann Augustpriset för samma år.

Citat från hemsidan:
”En författare måste tycka om ord.
En författare måste tycka om att vara ensam.
Författare är ganska tråkiga människor.”

Förlag:
Albert Bonniers förlag
Alfabeta
Hemsida
Facebook-sida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s