Ulf Stark

Stark_Cata-Portin_web

Foto: Cata Portin

Svensken Ulf Stark är ett känt namn också här i Finland. Han debuterade redan som 19-åring med diktsamlingen, Ett hål till livet. År 1975 gav han ut sin första barnbok, Petter och den röda fågeln. Med boken Dårfinkar och dönickar (1984) vann han Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling. Boken omarbetades också till både TV-serie och musikal.

Stark har samarbetat bl.a. med illustratörerna Anna Höglund och Mati Lepp i sina bilderböcker. Han har också själv illustrerat När jag besökte himlen och Märklin och Turbin. På Schildts & Söderströms har han gett ut böcker illustrerade av Linda Bondestam, så som Diktatorn (2010) och Min egen lilla liten (2014).

Ulf Stark tar i sitt författarskap ofta avstamp i sin egen barndom och kryddar barndomsminnena med fantasi. Han behandlar svåra existentiella frågor på ett sätt som barn förstår. Läs ett utdrag ur Diktatorn här.

Under Bokkalaset medverkar Ulf Stark i en paneldiskussion och besöker Raseborgs svenska lågstadieskolor.

Född 1944 i Stockholm.
Känd som en av Sveriges främsta författare av barn- och ungdomsböcker, så som t.ex. Kan du vissla Johanna? och Min vän Percys magiska gymnastikskor. Dårfinkar och dönickar (1984) räknas som hans genombrottsbok.

Förlag:
Bonnier Carlsen
Lilla Piratförlaget
Rabén & Sjögren
Schildts & Söderströms
Berghs förlag

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s