Stockholm Lisboa Project


SLP2liten

Foto: Björn Olin

Stockholm Lisboa Project & Maria Kalaniemi
Fado, polska & beyond!

Maria Kalaniemi, dragspel, sång
Rita Maria, sång
Alice Andersson, saxofon
Sérgio Crisóstomo, violin
Simon Stålspets, mandolin

Stockholm Lisboa Project har spelat i runt 20 olika länder, blev nominerad till den Songlines World Music Awards i England, utvald till Womex showcase, nominerade till Folk och Världsmusik priser i Sverige samt fått 2 gånger den German Record Critic’s Award.

I det här projektet utforskar vi den 4000 kilometer långa, diagonala vägen mellan Portugal I det sydvästra hörnet av Europa och Sverige i det nordöstra. Det är geografiskt sett långt, men i musiken finns det genvägar och hemliga dörrar som gör det möjligt att stå med en fot var i de båda ländernas respektive folkmusiktradition. Om vi lyssnar noggrant på den inre rösten i sången så säger den hur den vill spelas.  Vad säger den? Ibland säger den ”Spela mig som en fado”. Andra gånger säger den ”Jag vill ha en nordisk dräkt”. Då och då händer det också att sången berättar att den kommer från Portugal men har en kusin i Sverige! Vi kallar det ”fado, polska och vidare”, men det är en förenkling. Musiken låter sig inte förklaras i några ord, utan sjunger själv vad den är.

Maria Kalaniemi tar sig med sina egna kryddor till det här projektet. I konserten som är en del av den gemesamma turnén hör man också finlandssvenska ballader, finsk folkmusik och låtar som är komponerade av Kalaniemi själv.

Den finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi hör till pionjärerna inom den finländska nutida folkmusiken. Kalaniemi har under flera årtionde gjort en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Den lyrisk känsliga och intensiva spelstil som Kalaniemi skapat har vunnit en trogen åhörarskara på olika håll av världen. Hennes spelstil har träffande beskrivits som finländsk dragspelsfado.

På Bokkalaset står Stockholm Lisboa Project för den musikaliska underhållningen fredag kväll vid Bittes bokbar på Hotel Sea Front. Läs mera här.

SLP Maria promo smaller
Foto: Kimmo Tähtinen

Hemsida:
www.stockholmlisboa.com
www.mariakalaniemi.com

Annonser