Martin Luuk

Martin Luuk foto Maria Östlin

Foto Maria Östlin

”Martin Luuk har gett Sverige fantastisk litteratur … det är stundtals så briljant skruvat att jag skrattar högt, så sorgligt att jag kapitulerar … ”Gud har för mycket tid” blir med sitt utsträckta nu och filmiska kvalitéer en syster till Fucking Åmål” säger Elis Burrau, Nöjesguiden.

Martin Luuk har tidigare gett ut mängder av fria korta kortprosastycken, och skrivit manus både för flera filmer och för scenen och också själv spelat med i sina pjäser. Senaste vår debuterade han som romanförfattare med Gud har för mycket tid.

Det här är en historia om Johanna och Gabriella som möts när de är sju. Det är historien om hur de älskar varandra och bråkar med varandra hela livet igenom. Den frågar hur man ska bära sig åt för att leva, även om hela världen tycks vara emot dig.

Det är också en historia om världen som de lever och verkar i. En värld som ömsom hyllar dem och ömsom trycker ner dem. Och där skillnaden inte är så stor som man kan tro.

Det är en fragmenterad historia som hoppar fram och tillbaka i tid och rum. Den spänner sig över hundra år i handling, ändå utspelas allt i ett enda evinnerligt nu.

Det är en komedi och en tragedi och alla de där små bitarna däremellan.

”Gud har för mycket tid är definitivt en roman, och även om den inte är i det största formatet en ovanligt rik sådan. Den kan på en gång beskrivas som en utvecklingsroman, en samtidssatir, en kritisk granskning av manligheten, en absurdistisk sorgesång”, säger förläggaren Stephen Farran-Lee om boken och fortsätter ” Men framför allt är det en berättelse om vänskap, om två flickor som är varandras mot- och spegelbilder.

Den är ömsint och rolig och liknar inget annat i ny svensk prosa. Ta er tid att läsa. Det har ni tid med.

Får man göra slut med sitt syskon?

Kristian Luuk är programledare och tv-personlighet väl känd också i Finland främst kanske tack vare hans medverkan i det populära tv-programmet På spåret.

Martin Luuk och Kristian Luuk är bröder och hade stått varandra väldigt nära. Men de fick väldigt svårt att tala med varandra, att överhuvudtaget respektera varandra. Det hela slutade med att den äldre brodern, Kristian, skrev till sin yngre bror, Martin, och undrade om det ens var möjligt för dem att fortsätta umgås.

Det är ingen ovanlig historia. Det ovan liga är att perioderna av främlingskap och missförstånd ledde till samtal och en ny förståelse, och ur den växte scen-föreställningen Får man göra slut med sitt syskon. Det är en rolig, skruvad och högst privat dialogföreställning om syskonskapets finaste och fulaste stunder. Nu blir showe bok, med delvis nya texter och med ett rikt bildmaterial.

Martin om Kristian:

Kristian Luuk är en av landets mest kända och uppskattade programledare. Han är också den bästa bror jag skulle kunna önska mig. Varm, innerlig, lyssnande, närvarande, oegoistisk, rolig och trygg. Han har räddat livet på mig fler gånger än jag orkar räkna och jag är skyldig honom mer än jag nånsin kommer att kunna betala tillbaka.

Kristian om Martin:

Min lillebror Martin är en av Sveriges absolut bästa författare! Han har en alldeles egen röst och en fantastisk humor som inte liknar något annat.

Annonser