Ann-Helen Attianese

Ann-Helen Attianese inledde sin litterära bana inom prosan men lyriken har varit den dominerande genren för henne. Efter

Fotograf: Synnöve Rabb

Fotograf: Synnöve Rabb

debuten med romanen Monte Solaro 1994 har hon gett ut böcker i olika genrer och redigerat ett flertal antologier. Hon medverkar i det finländsk-serbiska författarprojektet Diktbron – Poetski most och fungerar som ordförande i Marginal rf. Ann Helen Attianese har också skrivit barnboken Hasses gröna hus, som utkom på förlaget Marginal 2015. Ann-Helen Attianese har belönats med Choraeus-priset 2004, av Svenska litteratursällskapet 2009 och Folkets Bildningsförbunds kulturpris fick hon 2012.

Romanen Post till Vintergatan, 2008 gav en stark skildring av två människors relation och försök till kommunikation och medmänsklighet. I berättelsen om Saga, som stolt förklarar för sina lekskolekamrater att hennes pappa bor på Vintergatan, har Ann-Helen Attianese tecknat ett av litteraturens finaste barnporträtt. Hennes diktsamling Lägg låret bakom örat och le är en rasande uppgörelse med vår samtid. Attianese skildrar ilskan över finanskriser och miljöförstöring, över krig långt borta och vardagen i Österbotten.

Ann-Helen Attianese är född 1961 i Vasa och bosatt i Maxmo.

Förlag: Schildts & Söderströms

Annonser