Lena Frölander-Ulf

Fotograf: Ida-Lina Nyholm

Fotograf: Ida-Lina Nyholm

Lena Frölander-Ulf är illustratör, författare och grafiker som skapar sina berättelser både i ord och bild, med en viss förkärlek för mörker, hemligheter och ornamentik. Med bilderboken Sagan om prinsessan Bulleribång 2006 inledde hon sin bokproduktion och har sedan dess arbetat som illustratör.  Hennes stil och teknik varierar från projekt till projekt, men noggrannheten präglar alla hennes bilder. Enligt Frölander-Ulf behöver barnböcker inte alltid vara så färggranna, det finns också rum för bilder med mindre färg.

Frölander-Ulf har en yrkeshögskoleexamen inom media och kommunikation. Hon håller kurser och workshops inom måleri och illustration och har deltagit i utställningar i Finland och utomlands. Några av de barnböcker Frölander-Ulf gett ut är Mörkerboken, 2009, Adalminas Pärla av Zacharias Topelius, 2011, Nea & Gunnar – en sann historia, 2014 och Det är som det är, sa murmeln Pierre, 2014. I sin nyaste bok Jag, fidel och skogen, 2016 myllrar skogen av liv, och där kan en liten människa råka på allt möjligt: granen som behöver hjälp med att flytta på yxan, Näcken Nilsson som gråter eller ett gäng stressade eldflugor. I sagan möter vi ett LenaFrolander-Ulf_bokbergstroll och lär oss att man kan bli vän med skogen.

Under Barnens litteraturlördag 12.11.2016 läser Lena Frölander-Ulf ur barnboken: Jag, Fidel och skogen. Boken är nominerad till Finlandia Junior-priset 2016.

Lena Frölander-Ulf föddes 1976 och hon bor och arbetar i Helsingfors.

Förlag: Schildts & Söderströms

Annonser