Peter Sandström

Fotograf: Robert Seger/Moment

Fotograf: Robert Seger/Moment

Peter Sandströms noveller utspelar sig ofta i det svenskspråkiga Österbotten, och ofta råkar huvudpersonen i konflikt med sitt förflutna. Sandström skriver precist och intensivt om hur människan långsamt utvecklas. Hans belönade novellsamling Till dig som saknas, 2012 är en lysande och hjärtskärande skildring av hur kriget satt sina blodiga spår i två generationer. Sandström har tidigare belönats av Svenska litteratursällskapet år 2002 för Syster måne, 2009 för Gigant och 2015 för Transparente blanche som även nominerades till Nordiska Rådet litteraturpris samma år.

Rödluvan är utan tvekan den mest kända europeiska folksagan. Under loppet av hundratals år har den återberättats otaliga gånger, och den öppnar sig ständigt för nya tolkningar. Andrei Huhtala och illustratören Sanna Mander har 2015 utkommit med en egen version av Rödluvan, på finska utkom den på stadin slangi med titeln Punis. Av denna version har Peter Sandström i sin tur gjort en översättning till språket som ligger närmast Svenskfinlands absoluta litterära centrum, det vill säga Nyykaabi-dialekt. Rööluuvån är en bok man gärna läser för sig själv, men speciellt bra lämpar sig den finurliga berättelsen för högläsning och de fantastiska bilderna tröttnar man inte på i första taget.LS150149-SchlidtsSoderstroms-Punis-Vaks-RasterProof

Sandström är också aktuell med romanen Laudatur (2016) med en vuxen målgrupp och deltar under Bokkalaset i Bittes Bokbar, torsdag kväll. Boken är nominerad till Finlandiapriset 2016.

Peter Sandström är född 1963 och uppvuxen i Nykarleby men är numera bosatt i Åbo.

Förlag: Schildts & Söderströms

Annonser