Tanja Is

Fotograf: Cata Portin

Fotograf: Cata Portin

Tanja Is är utbildad bildkonstnär. Hon jobbar även som lärare och driver konst- och pysselworkshopar för barn. Hösten 2011 debuterade hon med Tyra Ohyra får en vän, en bilderbok om vänskap och ömsesidig respekt.

Fredsorganisationen Sadankomitea har givit ut verket Rauhan Tiellä – antimilitaristisia sarjakuvia (ung. Vägen mot fred – antimilitaristiska serier). Verket lyfter fram kritiska synvinklar om fred, säkerhet, upprustning och frågor om till exempel atomvapen. Det poetiska, krävande, både faktabaserade och fiktiva innehållet målar upp framtidsvisioner och får oss att både tänka och agera. Konstnärer som medverkar i boken är bl.a. Henna Räsänen, Tanja Is, Wolf Kankare, Hanna-Pirita Lehkonen, Kaisa Leka, Nallem, Niko-Petteri Niva, Hannele Richert, Aino Sutinen och Tiitu Takalo samt den internationella gästkonstnären Phonnyx. Boken är tvåspråkig och utgiven på finska och engelska.

Is serie i boken handlar om djurrättigheter, om hur kriget påverkar miljön och hur lite vi vet om hur djuren och naturen är involverade i krigsförandet. I boken behandlar hon också kriget i Kuwait och hur oljan har blivit ett vapen som har katastrofala effekter på naturen ännu långt efter att kriget slutat. Hennes serie handlar om att visa det som många glömmer bort eller är ovetande om.

Tanja Is föddes 1984 och är bosatt i Ekenäs.

Förlag: Rauhanjärjestö Sadankomitea och Schildts & Söderströms
Blogg

Annonser