Leo Löthman

Fotograf: Seppo Samuli/norden.org via Wikimedia Commons

Leo Löthman, fotograf: Seppo Samuli/norden.org via Wikimedia Commons

Före författardebuten år 1992 jobbade Löthman på många olika orter och inom ännu fler branscher: ”Jag har prövat på det mesta och främst läst och studerat på egen hand; lika intensivt som osystematiskt.”
Leo Löthman har hunnit skriva elva romaner. Den senaste, Himlen över Helvetinjärvi (2015), är starkt verklighetsbaserad och har sin tyngdpunkt i Västnyland. Boken är den första i en trilogi om ett Finland i utveckling. Böckernas stil och tema varierar kraftigt, från pikaresk, via magisk realism, psykologisk thriller, svävande skrönor till sakligt historiska skildringar. ”Berättelserna bestämmer formen”, säger Löthman.
Löthman har varit nominerad till Glasnyckeln (Skandinaviens bästa kriminalroman) för boken Big Mama år 1999 och till Nordiska Rådets litteraturpris för Transportflotte Speer år 2014. Han har mottagit priser från Ålands Kulturstiftelse, Ålands Kulturfond, Julius Sundbloms minnesfond och Ålandsbanken.

På Bokkalaset kommer Löthman att uppträda på biblioteket under fredag eftermiddag. Han pratar gärna om resandets väsen och hur långt eller kort det kan vara mellan Nyland och Åland.

Leo Löthman är född 1948 i Åbo, numera bosatt i Lumparland, Åland
Förlag: Litorale
På norska utkommer böckerna på Osloförlaget Flyt. Två av böckerna finns översatta till finska (förlaget PQR).

Annonser