Tom Paxal

Tom Paxal

Tom Paxal

Född i Helsingfors 1947, bor i Borgå
Förlag: Litorale

Tom Paxal ha tagit idrotts- och ungdomsledarexamen i Solvalla och har jobbat som idrottsinstruktör men han är också utbildad matros. Paxal tjänstgjorde till sjöss i flera år.
Mycket av det som Paxal skrivit bygger på det självupplevda. Den självbiografiska romanen Farlig hamn (2007) är på sätt och vis en sammanfattning av och en fortsättning på ungdomsromanerna Vännerna (1977) och Rödbergen (1981).

Trilogin Jagad, Nitad och Askad är Paxals senaste verk. De har utkommit och utkommer på svenska och finska. Kriminalromanen Askad som utkommer i höst 2016 avslutar Tom Paxals trilogi om krematorievaktmästare John Ström. Efter excentriska eskapader i Afrika gör John och hans älskade Nadja upp med den undre världen som kastat skuggor över Johns liv. John konfronteras med den skumma affärsmannen Lasse från Grankulla samt hans underhuggare Hinkmannen. John har gått från den finlandssvenska idyllen över gränsen till en rå och stinkande värld där vän och fiende blir synonymer. Frågan är om han hittar tillbaka? Tom Paxal skriver skriver med ett hårdkokt, ibland parodiskt grepp som påminner om jargongen i Finland på 1970-talet. Språket är en fräsch fläkt från rännstenen i Rödbergen.

Tom Paxal har fått hederspris för sin film ”Vårt Fagerby” år 1995 och ”Violinisten” fick andra pris i en novelltävling år 1996.
Paxal deltar i Bokkalasets kickoff, Berättelserna rör sig över jorden – Författarkväll, på onsdagen den 9 november kl. 19.00  i Sigurd Snåresalen.

Annonser