Yrsa Stenius

Yrsa Stenius. Fotograf: Niklas Sandström

Yrsa Stenius. Fotograf: Niklas Sandström

Född: 1945, bosatt i Stockholm
Förlag: Förlaget

Yrsa Stenius är en etablerad journalist och författare, känd för sina kritiska analyser. Hon har bl.a. varit chefredaktör för Aftonbladet i Sverige och utnämndes till Allmänhetens Pressombudsman i Sverige 2007, en post hon innehade till pensioneringen 2011.

År 1975 debuterade Stenius med essäsamlingen I väntan på vadå. Boken blev en kritikerframgång speciellt i Sverige. Andra boken, Jag älskar dig. Gåtan Albert Speer, utkom 1980. För denna bok tilldelades hon finska statens litteraturpris 1981. I följande bok Vår tids hjältar (1986) jämförde hon främst socialdemokratiska politiker, så som Olof Palme och Mauno Koivisto.

Sin tid som chefredaktör behandlar Stenius i boken Makten och kvinnligheten (1993) och i Best in show. Om hopp, förtvivlan, fåfänglighet (1995) finns en samling kolumner och kåserier från Aftonbladet 1988–1995. År 2007 kom boken Taxar, kärlek, sorg där hundarna i hennes liv står i fokus.

Stenius är aktuell med boken Orden i min makt som ges ut på Förlaget. I boken analyserar hon de svenska mediernas bevakning av bl.a. tsunamin 2004, Estoniaolyckan och drev mot kända svenska politiker. Hon tar upp hur den svenska mediebevakningen skiljer sig från den finländska.

Stenius medverkar i Bokkalaset under lördagens program i Karelia.

Recension av Taxar, kärlek, sorg (Svenska dagbladet)
Recension av Orden i min makt (Hufvudstadsbladet)

Annonser