Agneta Rahikainen

Foto: Cata Portin

Agneta Rahikainen. Fotograf: Cata Portin

Agneta Rahikainen skriver helst biografier och uppger att hon är nyfiken på döda poeter och andra historiska personer. Hon tycker det är intressant att pussla ihop ett liv utifrån information från gamla brev, dagböcker, manus och fotografier. Edith Södergran är hennes centrala forskningsobjekt som resulterat i boken Kampen om Edith. Biografi och myt om Edith Södergran (2014) och doktorsavhandlingen Poeten och hennes apostlar, en biomytografisk analys av Edith Södergransbilden (2014). Hon har även gett ut verk om Henry Parland, Johan Ludvig Runeberg och Fredrika Runeberg.

Rahikainen har mottagit flera pris, bl.a. av Svenska litteratursällskapet för boken Kampen om Edith. Biografi och myt om Edith Södergran (2015) och Statens pris för informationsspridning 2003.

Genom sin anställning vid Svenska litteratursällskapet svarar Rahikainen också för det svenskspråkiga programmet på Helsingfors bokmässa, där årets tema är nordisk litteratur och kultur.

Under Bokkalaset deltar Rahikainen i fredagens program i Sigurd Snåresalen under rubriken ”Edith som fotograf”. Arrangör är Edith Södergran-sällskapet.

Född 1963, bosatt i Helsingfors
Doktorsavhandlingen
Förlag: Schildts & Söderströms

Annonser