Stefan Bremer

Stefan Bremer

Stefan Bremer

Stefan Bremer (f. 1953) är en finlandssvensk fotograf och fotokonstnär. Bremers gnista för fotografi tändes under Creams konsert 1967, där han tog bilder med en kamera som han lånat av sin pappa, fotograf Caj Bremer. Bremer blev känd som en dokumenterare av Helsingfors nattliv och musikscen och hans fotografier har funnits i många tidningar och använts som skivomslag. Teaterfotografering blev en central del av hans karriär efter att han började som fotograf vid nuvarande Helsingin Kaupunginteatteri 1978.

Bremer tilldelades Statens konstpris 1988 och Helsingfors kulturpris 2011, samt utnämndes till professor i konst 1999.

Ett av Bremers favoritmotiv är människan. I utställningen Borderline, Elverket 17.9–20.11, ses asylsökande och flyktingar i huvudrollen. Utställningens centrala serie, Den viktigaste bilden, porträtterar asylsökande och flyktingar som visar sin telefon med den för dem viktigaste bilden framme på skärmen. Bilderna är laddade med minnen från den tidigare hemstaden, av familjen, av resan över havet. Trots det huvudsakliga temat om flyktingskap och gränser, är utställningen likväl en kommentar på världens situation just nu; den rådande rädslan för konflikter, en rädsla för vad som kommer att hända i världen.

Under Bokkalaset deltar Bremer i en diskussion tillsammans med Ahmed Alalousi: ”Två fotografer – två synvinklar. Stefan Bremer och Ahmed Alalousi diskuterar flyktingskap och minnen i fotografiet.”

Annonser