WHAT? (band)

Bandet WHAT? består av: Mårten Westö, Kjell Westö, Peter Halén, Henrika Andersson, Bengt Thorson och Tapani Jämsen. Bandet står för den musikaliska underhållningen under Bokkalasets litterära supé i Stadshotellet.

Mårten Westö (sång, bas, gitarr, munspel) tvingades redan som åttaåring ackompanjera sin storebror Kjell på ukulele när brodern ville spela 20-minutersversioner av Beatles ”Obladi oblada”. Mårten flydde först till klassiskt cellospel och sedan till att sjunga Dylan och Wiehe på studentkårsfester. Småningom blev han multiinstrumentalist, och har nu fogat sig i sitt öde och spelar i samma band som sin bror igen. Till vardags är han författare och översättare.

Kjell Westö (gitarr) skaffade sitt första instrument när Ulf G Åslunds gitarrskola visades i finsk TV år 1974.  Kjells klasskompis Tony, som redan spelat i några år, gav honom lektioner och kommenterade Kjells framsteg så här: ”Jag vet inte vad det är med dig, men du åstadkommer bara skrammel.” Kjell lät sig inte nedslås och har sedan dess övat i 39 år. Hans lägenhet är tapetserad med bilder av gamla soulsångare, och han är författare precis som sin bror Mårten.

Peter Halén (sång, bas, gitarr) framförde redan som 12-åring The Shadows ”Apache” tillsammans med sina klasskamrater Christian och Tony under läroverkets morgonsamling. På den tiden var Peter trummis, sedermera har han övergått till gitarr och bas. Peter lider av en svårbotad fäbless för det gamla proggbandet Jethro Tull. Han kommer från en musikersläkt, och i Helsingfors cirkulerar ett rykte att släkten ursprungligen kommit från Holland och då hetat Van Halen. I det civila jobbar Peter inom bankvärlden.

Henrika Andersson (sång, piano) lärde sig redan som barn att sjunga franska chansoner. Det gjorde hon för att överrösta sina vänsterföräldrar och deras vänner när de skrålade sina kampsånger. Henrika skriver böcker för barn och ungdom, men sjunger gärna barnförbjudna sånger och gör det på många språk. Hon är utbildad skådespelare, men är numera framför allt författare och regissör. En av hennes drömmar är att skriva in mer tankedjup och genusneutralitet i texterna till de bluesklassiker hennes sambo Mårten Westö sjunger.

Bengt Thorson (sång, piano, bas) har vandrat en lång väg, från uppväxten i Göteborg via teaterskola i Paris till livet som omtyckt barnläkare i Helsingfors. Bengt har en skådespelarkarriär bakom sig, och precis som flera andra i bandet spelar han åtskilliga instrument. En av Bengts musikaliska husgudar är Thelonius Monk, men han fnyser inte heller åt goda Melodifestivalen-låtar. Då Bengt är bandets enda medlem med svenskt pass, och då han lärt sig finska först på senare år, är han det givna sångarvalet när WHAT? vill framföra låtar på finska.

Tapani Jämsen (trummor) är den enda i bandet som arbetat som yrkesmusiker. ”Tapsas” musikerkarriär inföll huvudsakligen under det glada 1980-talet, vilket gjort honom allergisk mot stora axelklaffar, syntetisatorer och trummaskiner. Till vardags jobbar Tapsa med IT-frågor på finska Tipstjänst, och det är också han som designat vår logga. Förutom i WHAT? spelar Tapsa också i det välrenommerade etnobandet Doina Klezmer.