Malou von Sivers

I sitt uppmärksammade sommarprat 2016 (Sveriges Radio) sådde Malou von Sivers fröet till en romantrilogi om hur sår ärvs genom generationer. Sedan flera decennier tillbaka är hon känd journalist och programledare i tv. I höst är von Sivers aktuell med Inför hans blick, den sista delen i trilogin.

Det var i sommarpratet som Malou von Sivers för första gången berättade om misshandeln hon utsattes för av sin pappa under uppväxten. Hans stora händer kunde från den ena sekunden till den andra slå henne så hårt mot tinningen att det brände länge efteråt. Men allt som händer i hemmet är normalt för ett barn, säger Malou von Sivers, och uppmanar alla att ingripa i det privata om vi misstänker att något är fel. Var det verkligen ingen som såg? frågar hon sig. Samtidigt konstaterar hon att det i sårbarheten finns en styrka.

Både trilogin och sommarpratet inleds med att Malou von Sivers sitter vid sin pappas dödsbädd trots att han bett om att inte ha henne där. Hon vill ta makten över den makt pappan haft över henne.

Med romanerna undersöker von Sivers hur sår kan föras vidare genom generationer. Första delen Mitt hjärtas oro berättar om Axel som blivit slagen av sin pappa och sedan begår samma övergrepp mot sina egna barn. Monika Fagerholm som agerade skrivlärare under arbetet berättade i tidningen Vi (oktober 2017) att hon hade många timslånga manusmöten på Skype med Malou von Sivers.

– Efter tio minuter stod håret på ända. Hon har stark integritet och vet vad hon vill, och hon hade ett helt råmanus när vi började. Det var så roligt! Att bolla med någon som är öppen och som hela tiden arbetar hårt.

Malou von Sivers har en lång karriär bakom sig. Först som skrivande journalist och sedan som programledare i TV 4:s morgonsoffa, valdebatter och intervjuprogram med världsberömda personer som Aung San Kyi, Kofi Annan och Britney Spears. I över tio år har hon lett programmet Malou Efter tio och 2014 fick hon Lukas Bonniers stora journalistpris. Malou är aktuell med boken Inför hans blick. Den sista delen i en trilogi. Första och andra delen heter Mitt hjärtas oro och Olycksbarnet.

Malou intervjuas av Monika Fagerholm på Kulturhuset Karelia på lördag 9.11 kl. 14 och uppträder på den litterära supén på GH Fyren på lördag kväll. Hon deltar också i Grekisk afton som ordnas av Villa Kolkis vänner Restaurang GH Fyren på fredag .   

Malou von Sivers, foto: Kajsa Göransson