Anna Lindholm

Anna Lindholm är gymnasielärare och undervisar i religion och svenska på Värmdö gymnasium i Stockholm. Hennes intresse för samhälle och politik har lett henne bakåt i tiden. Hon har fäst sig särskilt vid 1910-talet och ibland är det så verkligt för Lindholm att hon i farten skriver 1915 när hon ska skriva 2015. Med ena foten i Sverige och den andra i Finland hör hon sedan barnsben suset av de krig som drabbade Finland förra seklet. 
 
Hösten 2015 debuterade Anna Lindholm med boken Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918. För Lindholm öppnades dörren till inbördeskriget när hennes morfar Sten visade brev som hans mamma Ines Nyberg skrev till sin man Verner då han satt i de rödas fångläger i Helsingfors 1918. Då började Lindholms Projekt Ines. Projektet att komplettera den androcentriska historieskrivningen om finska inbördeskriget.

I år är Anna Lindholm aktuell med boken Den rätta färgen, som berättar om socialisten Anna Wiik, en självständig, passionerad och intelligent kvinna som levde under en dramatisk tid i Finlands historia. 

Anna Lindholm (Foto: Helen Korpark)