BARN OCH UNGA 2019

Pressmeddelande 8.11.2019
Barnens och de ungas bokkalas, poesitävling, årskurs 6

Dikt om snöflinga kammade hem första priset i poesitävling

”Det var svårt att välja ut tre vinnande dikter bland de drygt sjuttio bidrag som kom in. Vi letade efter dikter där det fanns en tydlig idé, en egen tanke, en språkkänsla och en rytm. Slutligen lyckades vi ändå hitta tre huvudpristagare, dessutom fanns tre dikter som vi gärna ville ge varsitt hedersomnämnande”, säger huvudjurymedlem Malin Klingenberg.

Priserna, som bestod av bokkassar, blommor och diplom, delades ut under festliga former på Ekenäs bibliotek i samband med det officiella öppnandet av Bokkalaset 2019.

Annika Sandelin var årets inspiratör för poesitävlingen som i år ordnades för årskurs 6 i Raseborgs svenskspråkiga lågstadier. Juryn har bestått av Malin Klingenberg, Rebecka Asikainen, Monica Örnmark och Nicolina Holmberg.

Genom Barnens och de Ungas bokKalas erbjuds ett brett program under oktober-november för svenskspråkiga skolelever i hela Raseborg. Programmet utgörs huvudsakligen av författarbesök i skolor. Målet är att alla svenskspråkiga daghem,  grundskole- och gymnasieelever i Raseborg skall få träffa en författare eller illustratör, och tanken är att inspirera eleverna till att läsa och skriva mera.

”Totalt har närmare 3000 elever och över 100 grupper fått träffa välkända författare och illustratörer den här veckan. Raseborg är antagligen den enda kommunen i hela Finland som gör den här satsningen, det är vi stolta över. Vi vill tacka alla bidragsgivare som gör det här möjligt”, säger Annette Ström, som är koordinator för Barnens och de ungas bokkalas.

Första plats

Prismotivering:

En längtansfull dikt med ett tydligt motiv. Texten berättar om hur vi alla, till och med minsta lilla snöflinga, önskar att någon kunde se hur speciella och unika vi är. I dikten finns en välfungerande rytm som rör sig mellan rim och friare former.

Snöflingan

Varför är jag en av miljoner
typ som en skål varma makaroner
mitt öde är bestämt av alla
Jag vill ha makten och befalla

Stundom varmt, stundom kallt
Jag bara svävar omkring överallt
Jag är aldrig ensam
alltid tusen

På sommarn är jag bara fukt
bland moln och om hösten
Smyger jag fram i dimmiga pustar

Jag vill höra av ett barn
Jag vill höra och få en smäll
Jag vill höra ett barn
Oj titta vilken speciell.

Petronella Skog, Mikaelskolan, klass 6

Andra plats

Prismotivering:
Dikten fångar de motstridiga känslor som kan uppstå i mötet mellan ens egna och andras förväntningar. Det som finns på ytan och det som finns inuti en människa är inte alltid detsamma, vilket skribenten lyckas beskriva.

Olika

Att veta att man inte är bra
är inte lätt
Utsidan tuff
och cool
Innerst inne osäker
och besviken

Att vara bäst är
inte heller
lätt
Höga förväntningar!

Ingen är bäst
och ingen är sämst
Bättre än sitt
bästa
kan ingen bli!

Emelie Enberg , Seminarieskolan 6A

 Tredje plats

Prismotivering:
Rytmen, tempot och de korta raderna passar ihop med temat i texten. Skribenten lyckas i ett komprimerat format beskriva den hjälplösa känslan som kan uppstå efter en olycka.

Cykeln
Jag sätter mig på cykeln
Trampar
Trampar hårdare
Slinter
Faller

Cykeln åker in i diket
Mina knän är blodiga
Har vrickat vristen
Måste halta
Det kommer en tår
Och en till
Och ännu en

Snart gråter jag
Ser suddigt
Försöker gå
Det går inte

Sätter mig ner
Och väntar
Väntar
Vet inte på vad
Eller vem
Eller varför

Lotte Paul klass 6c Katarinaskolan

Hedersomnämnande

Motivering:
En avskalad dikt som beskriver livets och årstidernas kretslopp ur en blommas perspektiv.

 En blomma

På sommaren växer en blomma,
på hösten vissnar den ner
På vintern sover den under jorden,
på våren kommer det fler

Julia Holmström 6c, Katarinaskolan

Hedersomämnande

Motivering:
Skribenten lyckas på ett inlevelsefullt sätt föreställa sig hur det känns att vara ett träd. Texten har en tydlig rytm där strofernas sista meningar knyter ihop dikten i en stämningsfull helhet.

VINTERNS DRÖM

Känslan att inte vara naken.
Att ha löv på hela sig.
Färgglada löv med fina höstfärger.
Får jag aldrig uppleva.

Känna den varma,men ändå kalla känslan efter sommaren.
Inte ha tunga lager, med den kalla snön på sig.
Istället känslan att tappa tyngd.
Vara med om att det regnar ner fina löv.
På den frostiga höstmarken. 
Det vill jag uppleva.

Celine Lindholm Höjdens skola åk 6b

Hedersomnämnande

Motivering:
Dikten illustrerar hur tiden och livet ständigt går framåt, men att pauser ändå är nödvändiga, till och med för en maskin.

Racingbilar är coola
Dom visar hur man
bara måste fara framåt i livet
Vad än som händer kommer
Livet alltid rulla framåt
Ända tills man måste byta hjul.

Vincent Faldetta Katarinaskolan 6C

Bokkalaset_prisutdelning

Prisutdelning på Ekenäs bibliotek (Foto: Mona Salama)

 

Barnens och de Ungas bokKalas 2019

Genom Barnens och de Ungas bokKalas, som i år ordnas för sjunde gången, erbjuds ett brett program under oktober-november för svenskspråkiga skolelever i hela Raseborg.

Öppet program ordnas även under Bokkalas veckoslutet. Programmet utgörs huvudsakligen av författarbesök i skolor och målet är att alla svenskspråkiga grundskole- och gymnasieelever i Raseborg skall få träffa en författare eller illustratör.

Illustration: Maija Hurme

Illustration: Maija Hurme

Vår storsatsning i år inom Barnens och de ungas Bokkalas är besök av författare från hela Norden i år. De svenska författarna Sören Olsson & Anders Jacobsson kommer att åka runt till de svenska lågstadierna åk 1-4 i Raseborg. Författarna är kända för sina Bert, Sune och Håkan Bråkan böcker. Danskfödde Asger Albjerg besöker åk 1-2 med boken En underbar dag och norske Iman Meskini känd från TV-serien SKAM besöker åk 9. Den svenska författaren Qaisar Mahmood hemma från Pakistan föreläser i gymnasierna om hur det är att söka svenskheten och den svenska identiteten medan den isländske deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir besöker högstadierna.

Barnens och de Ungas bokKalas har bjudit in de finlandssvenska författarna Maija Hurme och Anna Härmälä som besöker årskurs 1-3 medan Malin Klingenberg och Carina Wolff-Brandt inspirerar årskurserna 3-5. Karin Erlandsson besöker under kalaset årskurs 5.

Annika Sandelin är årets inspiratör för poesitävlingen som i år ordnas i årskurs 6. Temat för tävlingen, som går av stapeln i oktober, kommer att vara Motiv. Prisutdelningen sker på Bokkalasets öppning fredag 8 november i Ekenäs bibliotek.
Läs fjolårets vinnare i poesitävlingen årskurs 8 här.

Karin Collins och Julia Wickholm kommer att besöka högstadierna och Alfred Backa gymnasierna. Bokbussen med sagoprogram av Maria Sundell kommer i år att cirkulera i dagisarna med dockor som tema med vilket vi uppmärksammar Barbiedockans 60-årsjubileum.

Under lördagen 9.11 blir det non-stop sagoprogram i Ekenäs bibliotek, barnavdelningen med en del av författarna och en utställning i Perspektivet under november med bilder ur Anna Härmäläs bilderbok Kort från farmor flyttfågel.

Ekenäs bibliotek lö 9.11, non-stop sagoprogram med pyssel kl. 11-14
– Sagostund med Asger Albjerg ur boken Stora syster Zille
– Karin Erlandsson läser ur fantasyserien Legenden om ögonstenen
– Sagostund med Maria Sundell kring temat dockor och Barbie 60 år
– Gör ett eget kort – pyssel med illustratör Anna Härmälä

Västnyländska kultursamfundet r.f. fungerar som huvudarrangör för Barnens och de Ungas bokKalas.