Barn och unga 2020

Barnens och de ungas Bokkalas 2020

Barnens och de Ungas Bokkalas ordnas också i år, men i lite andra former än tidigare år. I år kommer skolbesöken att ske på distans via storskärm och olika tekniska hjälpmedel. Författarna kommer precis som tidigare år att prata om sina böcker och andra litterära teman, men inte besöka skolorna i Raseborg fysiskt.

I lågstadiet gör följande författare skolbesök; Sanna Sofia Vuori och Jenny Lucander i klass 1-2, Michael Wiander (SWE) och Dan Höjer (SWE) gör skolbesök i klass 3-4 och Yvonne Hoffman i klass 5. Högstadiet besöks av Axel Åhman klass 7, Wilma Möller klass 8 och Hanna Ylöstalo i klass 9.

Det traditionella programmet i bokbussen ersätts med virtuellt program. För daghemmen ordnas med Maria och Fanni Sundell en sagostund ur Pappan och havet som dagisarna kan titta på virtuellt under Bokkalaset.

För gymnasiernas del inkl. andra stadiet ordnas en föreläsning om Röster från Ekåsen. Det är Tove Virta som berättar om sin bok om Ekåsens mentalsjukhus.

Poesitävling i årskurs 6

I årskurs sex ordnas en poesitävling under ledning av Svenskfinlands läsambassadör Henrika Andersson och författare Jolin Slotte. Poesitävlingen är avgjord och prisutdelningen och de vinnande dikterna kan du läsa och se på här.

ÖPPET FÖR ALLMÄNHETEN

Barnens och de ungas bokkalas och Svenska veckan erbjuder för allmänheten följande 2020.

Mumin 75 år – sagostund ur Pappan och havet med Maria Sundell 

Eftersom vi lever i dessa tider och det rekommenderas att ingen ska umgås och besöka dagisarna utifrån har vi nu gjort digitalt material för dagisarna inom Bokkalaset i år. Dvs en sagostund med Maria Sundell ur Tove Janssons bok Pappan och havet. Sagan finns tillgänglig för alla 2-15.11 på följande länk https://youtu.be/EVlCt4YM54U

Under Svenska veckan 2020 får lågstadie-elever i Raseborg delta i en digital författarträff med Dan Höjer från Sverige i samarbete med Barnens och de ungas bokkalas.
Höjer är författaren bakom de populära böckerna Cirkusdeckarna och Arkeologdeckarna.
Målgrupp: 7-10 år
Anmäl dig via raseborg@luckan.fi.
Ange e-postadress vid anmälan! Du får Zoom-länken till din inbox samma dag innan träffen.
Sjung med Arne Alligator
Titta och sjung med hur många gånger du vill, var du än befinner dig.
Målgrupp 4 – 9 åringar. Längd: 40 minuter. Nu är filmen publicerad här på Svenska veckan digitalt 2-8.11.2020: https://svenskaveckan.fi/svenska-veckan-digitalt/arne-alligator-sjung-med
KALASLÖRDAG 7.11
11.00-14.00 EKENÄS BIBLIOTEK, BARNAVDELNINGEN
Non-stop sagoprogram och pyssel med temat mumin med Lisa Strömsholm och Maria Sundell.
arr. Barnens och de ungas Bokkalas och Ekenäs bibliotek

UTSTÄLLNING I GALLERI PERSPEKTIVET, november 2020
Tove och havets tjusning
Som en del av samarbetet kring #VÅRTHAV-kampanjen visar Bokkalaset en utställning som belyser Toves Janssons liv i skärgården.