Barn och unga 2021

visitkort2021_Bokkalaset-2Barnens och de ungas Bokkalas 2021

Barnens och de ungas Bokkalas ordnas för 2021 för nionde gången och omfattar alla svenskspråkiga skolor och daghem (ca 2800 barn och unga) samt andra stadiets studerande i Raseborg med temat vändpunkter. Ännu detta år presenteras hela programmet virtuellt för att kunna säkerställa att programmet kan ordnas säkert.

– Eter fjolårets lyckade resultat med virtuella författarbesök tycker jag inte vi ska överge det helt i framtiden. Det är allt viktigare att sprida läslust bland barn och unga genom tillgång till litteratur på ett roligt och mångsidigt sätt för att öka både språkförståelse och förståelse för det inhemska språket, summerar Annette.

Nytt för 2021 är att utveckla traditionen med skrivtävlingar. Utöver poesitävlingen för årskurs 6 testas i år ett nytt digitalt koncept för grundskolans klass 8 inom kulturläroplanen. Konceptet kombinerar förhandsuppgifter, bandade inspirationsfilmer gällande novellskrivning med digitala frågestunder i realtid med författaren Karin Erlandsson. Konceptet utmynnar i en novelltävling.
Vinnarna i årets skrivtävlingar är utsedda. Grattis!.
Här kan du se vinnarna, läsa motiveringar och de vinnande bidragen här.

Medverkande utländska författare är Oskar Kroon (DAN åk 1-2), Mårten Melin (SWE, åk 3-5) och Anna Lindholm (SWE, gymnasiet).
De finlandssvenska författarna är Linda Bondestam (åk 3-5), Maija Hurme (åk 1-2), Hanna Lundström (åk 3-5), Henrika Andersson och Maria Sann (åk 6), Minna Lindeberg (åk 7), Karin Erlandsson (åk 8) och Mathias Rosenlund (åk 9).

För allmänheten ordnas traditionsenligt barnprogram lördag 13 november på Ekenäs bibliotek med lek, sagor och pyssel. Nytt detta år är också ett dialektkafé för både yngre och äldre onsdag 10 november på Kulturhuset Karelia med bland annat Sebastian ”Bubbeli” Lindgren i panelen. Man kan delta både fysiskt och digitalt i programmet som går in på varför man oftast sjunger på engelska eller rikssvenska i
stället för finlandssvenska.

BARN- & UNGDOMSPROGRAM ÖPPET FÖR ALLMÄNHETEN

Ill. Linda Bondestam

Ill. Linda Bondestam

Kalaslördag för barnfamiljer
1
3.11 kl. 11-14, Ekenäs bibliotek, Barnavdelningen
– Interaktiva sagor med Lisa Strömsholm 30 min kl. 11 och 13
– Rim, ramsor och pyssel kring boken Bokstavsvärldar med Maria Sundell kl. 11.30 och 12.30
– Lekstund inspirerad av boken En kråksång för Nordens barn med Luckan kl. 12
och 13.30

Dialektkafé Tja-da-daj – var är dialektrocken?
Onsdag 10.11
17-18, Kulturhuset Karelia
Varför sjunger man på engelska eller rikssvenska då man kunde sjunga på finlandssvenska? Varför är KAJ så populära och varför finns det så ont om dialektrockare i Nyland.
Det är frågor som kommer att diskuteras i Luckans dialektkafé på Karelia onsdag 10.11 kl. 17–18. Du kan också följa programmet via Zoom https://us02web.zoom.us/s/4851572137 eller mötes-ID 4851572137
Medverkande:
Sebastian ”Bubbeli” Lindgren som fick utmärkelsen årets låt på Musik och Talang för några år sedan.
Amie Borgar som är musikchef på Yle Vega och som måste avgöra om dialekt är en fördel eller nackdel då låtar skall in på spellistan.
Niklas Rosström artist och manager som försökt slå igenom på svenska och blivit beskylld för att försöka låta som Bo Kaspers Orkester.
Kjell Ekholm musikjournalist och rockförfattare leder ordet. Visa mindre
arr. Luckan Raseborg och Kulturhuset Karelia