Barnens och de Ungas bokKalas

Bokkalaset i Ekenäs, Barnens och de Ungas Bokkalas (BUK) 2017   

BUK2016

Naturen och samhället

Litteraturfestivalen Bokkalaset når även i år Raseborgs svenskspråkiga skolor med tiotals författarbesök. Den 11.11 blir det Kalaslördag för barn på Ekenäs bibliotek tillsammans med barnboksillustratörerna Linda Bondestam, Maija Hurme och norska Åshild Kanstad Johnsen.

 

Föreningen Västnyländska kultursamfundet värnar om litteraturen och läsandet och arrangerar de festivalprogram som riktas till barn och unga.

Årets Bokkalas har temat Naturligt? Det blir poesi bland barr och blad för de minsta, det handlar bland annat om pilgrimsvandringar, grävande journalistik och en normkritisk blick riktas mot barnlitteraturen i årets festivalutbud för barn och unga i Raseborg.

Författarbesök i skolorna

I Barnens och de Ungas Bokkalas deltar tretton författare från både Finland, Sverige och Norge. Författarna som besöker skolorna är Elisabeth Östnäs från Sverige och Åshild Kanstad Johnsen från Norge. Därtill deltar illustratörerna Linda BondestamMaija HurmeMalin Klingenberg som vann Runeberg Junior-priset 2017, Anna HärmäläMinna Lindeberg, läsinspiratören Elspeth Randelin och Pernilla Lindroos från Åland.Adrian Perera som vann Arvid Mörne -tävlingen 2016 deltar i årets skolprogram, likaså Minna Knus-Galán som deltog som enda finländsk journalist i arbetet med Panamapappren. Stefan Lundberg berättar för skoleleverna om den nya boken På Spaniens tak. Den handlar om en man, en vandring, en dagbok och den 840 kilometer långa pilgrimsrutten genom norra Spanien.

Kalaslördag och föreläsning 11.11 på Ekenäs bibliotek

Annons Kalaslördag Luckan 2017

Docent Mia Österlund inleder bokkalaslördagens program på Ekenäs bibliotek. Hon behandlar bilderboken och genusfrågor i en föreläsning öppen för allmänheten lördag 11.11 klockan 10 på biblioteket.

Luckans Kalaslördag kl. 11-14 bjuder på kreativitet, färger, djur och natur då barnen tillsammans firar Finlands 100-årsjubileum med några av våra mest framgångsrika illustratörer Linda Bondestam och Maija Hurme samt norksaÅshild Kanstad Johnsen. Det blir pysselverkstad och Sagostunder på barnavdelningen Tornet i Ekenäs bibliotek.

Kubbe lager museum

Kanstad Johnsesn debutbok Kubbe lager museum belönades i hemlandet med titeln Årets vackraste bok. hon kommer att delta i Kalaslördagen med högläsning på norska. Kubbe, som är en stubbe, finner värde i varje kvist och gren han plockar upp i skogen och ger dem en plats i sin samling.

 

 

 

 

BUK 2016

Information om författare och illustratörer som deltar i Barnens och de Ungas bokKalas finns publicerad under Författare och artister 2016.

För pressbilder, se Media.

Öppet program för alla barn och unga under Barnens litteraturlördag

Under litteraturfestivalen Bokkalaset i Ekenäs ordnas det även i år program för barn och unga. Lördagen den 12 november firas Barnens litteraturlördag. Program för barnen finns då på barnavdelningen i Ekenäs bibliotek och i bokbussen får man ta del av sagostunder med barnboksförfattare. Liksom tidigare år får också de svenskspråkiga Raseborgsskolorna författarbesök. Barnens och de Ungas bokKalas – BUK vill ge alla barn och unga i Raseborg möjligheten att delta i litterärt program. I år deltar 13 författare från både Finland och Sverige.

Barnens litteraturlördag den 12 november 2016

Författarna som deltar under litteraturlördagen är Per Gustavsson, Lena Frölander-Ulf, Peter Sandström, Tanja Is och Sanna Mander. Per Gustavsson är känd för sina prinsessböcker och på Barnens litteraturlördag läser han högt ur sin bok Prinsessan och den fasansfulla björnen. Illustratören, författaren och grafikern Lena Frölander-Ulf läser ur barnboken Jag, Fidel och skogen och berättar om sina illustrationer. Peter Sandström läser ur Rööluuvån, dvs. den klassiska sagan om Rödluvan på dialekt. Sanna Mander, känd för sina positiva och färggranna bilder, berättar om sina böcker och illustrationer. Tanja Is berättar om boken Rauhan tiellä / On the Way to Peace i Galleri Perspektivet (Ekenäs bibliotek) och visar sina teckningar i utställningen, riktad till ungdomar.

– Årets Bokkalas har temat Fred och krig, berättar Pamela Andersson, tf. verksamhetsledare för Luckan Raseborg och föreningen Västnyländska kultursamfundet. Prinsessorna representerar fred och vi ordnar också en prinsessverkstad med Sanna Mander för barnen på bibliotekets barnavdelning Tornet. Föreningen står för det program under litteraturfestivalen som riktas till barn och unga.

Tiotals författarbesök i skolorna

Förutom det öppna programmet kommer Raseborgs svenskspråkiga skolor att få ta emot författarbesök. De 13 gästerna som besöker lågstadier, högstadier och gymnasier är författarna Per Gustavsson och Arkan Asaad från Sverige (Irak), Lena Frölander-Ulf, Sara Razai, Sanna Tahvanainen, Ann-Helen Attianese, Katarina von Numers-Ekman, Anna Lindholm, Sanna Mander, Peter Sandström samt läscoachen, tecknaren och författaren Johan Unenge från Sverige, läsinspiratören Elspeth Randelin från Åland och författaren och bildkonstnären Tanja Is från Ekenäs.

barnens-litteraturlordag-reklambild

Annonser