Program 2015

Bokkalaset fyller 15 år!stampel_text_web

”Om mäns längtan efter barn… Om att vara den andra kvinnan… om alkoholistbarn… om att för första gången stå inför obegripligheten i att mammor kan dö och kärlek gå över… om anhörigas mentala problem och fattigdom i dagens Finland…, om att ha en nära relation till en sexuell minoritet… om hur man som odlare överlever vintern.”

Bokkalaset i Ekenäs firar i år sitt 15-års jubileum. Bokkalaset ordnas den 5-9 november med programpunkter på flera ställen i Raseborg. Huvudsakligen sker programmet i Ekenäs bibliotek, på Kulturhuset Karelia och på många andra platser. Liksom tidigare år blir det program också för eleverna i skolorna.

Temat för Bokkalaset 2015 är ANNORLUNDA. Vi har valt att fokusera på utanförskap men också på styrkan som kan växa fram ur känslan av att inte riktigt passa in. Med temat ANNORLUNDA hoppas vi också på att få igång en diskussion om utanförskap i vårt samhälle. Vi kommer dessutom att fokusera mycket på barn- och ungdomsböcker under årets Bokkalas, bl.a. med en paneldiskussion om barnböcker/ungdomsböcker/vuxenböcker. Är barnböcker verkligen så ANNORLUNDA?

På menyn står även en hel del annat annorlunda eller icke annorlunda program så som bokbar, litterär lunch och supé samt brunch. Utöver Bokkalasets egna program kommer också en hel del extra program att ordnas av våra samarbetspartners i samband med Bokkalaset och Svenska veckan.

Med Bokkalaset vill vi inspirera och uppmuntra till läsning av finlandssvensk och nordisk litteratur. I Bokkalaset ingår bl.a. författarintervjuer, diskussioner, seminarier, samt en litterär supé och en litterär brunch på hotell Sea Front. I programmet ingår också utställningar, film och teater med litterärt tema. Evenemanget avslutas med biblioteksevenemanget ”Kura skymning” då Nordiska biblioteksveckan tar vid.

Bokkalasets författare 2015

Våra utländska gäster är i år Susanna Alakoski (SWE), Ulf Stark (SWE) och Josefine Klougart (DK).

Vi bjuder förstås också på många finlandssvenska författare: Kristoffer Albrecht, Claes Andersson, Tove Appelgren, Patricia Bruun, Tua Forsström, Sabine Forsblom, Stefan Lundberg, Merete Mazzarella, Mathias Rosenlund, Maria Turtschaninoff och Jeanette Östman.

Flera lokala författare är också engagerade i år: Kjell Ekholm, Ray Lindberg, Sture Lindholm, Anna Lindholm, Mary Kuusisto och Sven Stenlund.

Vi vill också lyfta fram annanspråkig finländsk litteratur genom att bjuda in Roxana Correa Crisologo, ursprungligen från Peru. Hon kommer att framföra sina dikter tillsammans med Maria Serrano. Är dikt skriven på spanska ANNORLUNDA?

Hela programmet som utskriftsversion
(med förbehåll för ev. ändringar).
Läs mer om skolprogram och program för barn och unga här.
Det går en buss från Kiasma i Helsingfors till Bokkalaset lördag 7.11 kl. 8.30. Mer info hittas här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s