HELA NORDEN LÄSER – Bokpodd av och för unga

Ny säsong av bokpodden Hela Norden läser! I tre avsnitt pratar barnboksförfattaren Michael Wiander skrivande och poesi med framförallt sjundeklassare från Raseborgs skolor. Elevernas dikter finns också publicerade på Instagram @michaelwiander.
Poddavsnitt 10, 11 och 12 är en del av Barnens och de ungas Bokkalas 2023.
Tillsammans med elever (årskurs 7-8) från Sverige, Finland och Åland har vi skapat den nordiska bokpodden Hela Norden läser som är gjord av och för elever. Som inspiratör och poddledare har författare Michael Wiander från Sverige fungerat och med sig har han haft författarna Maria Turtschaninoff från Finland och Sofia Chanfreau från Åland.
Podden lanserades på Nordens dag 23.3.2023 på Spotify och youtube. Nio avsnitt publicerades under våren 2023.
Lanseringen streamades med några ungdomar och författarna Wiander och Turtschaninoff i Kulturhuset Fokus, Karis av Yle Västnyland. Se på lanseringen från 23.3 och på elevsamtalen från 25.5 på Youtube.

Michael Wiander är känd för bl.a. böckerna om Dexter Olsson, Maria Turtschaninoff har bl.a. skrivit böckerna om Maresi och Röda klostret, om Anaché och Arra, och Sofia Chanfreau debuterade med Giraffens hjärta är ovanligt stort som vann Finlandia Junior-priset 2022.


Varför en nordisk bokpodd?

Podden är i huvudsak tänkt för högstadieelever. Detta är en kritisk ålder då intresset för litteratur ofta tar fart eller avstannar. Därför har det varit extra betydelsefullt att engagera denna målgrupp i litteratur och läsandet.

Formerna för poddskapandet har varit unika i och med att diskussionerna och inspelningarna har skett i ett virtuellt mötesrum på nätet. Hela Norden läser är den första litteraturpodd för ungdomar som har växt fram på detta sätt.

– Hela modellen bär spår efter pandemins restriktioner det var då den första idén föddes, och vi funderade på hur vi kan producera kultur tillsammans med det övriga Norden utan att behöva resa eller träffas fysiskt, säjer Annette Ström.

Ungdomarna har visat sig frimodiga och mycket villiga att diskutera böcker, läsande och litteratur tillsammans med författarna. De har delat med sig av sina läsupplevelser, sina favoritböcker och hur de tycker att en bra bok ska vara. Och författarna i sin tur har lika givmilt delat med sig av sina tankar om författandet, hur en person i en bok växer fram och vem som sist och slutligen skriver baksidestexterna. Michael berättar bl.a. att han själv skriver bäst då han sitter ostört på toaletten.

Grundtanken har varit att ungdomar skapar innehåll tillsammans med andra ungdomar och för andra ungdomar. Inspiratören och poddledaren Michael Wiander samt arbetsgruppen har hela tiden fokuserat på att processen och innehållet ska vara roligt och levande men samtidigt avslappnat, dramatiskt och spännande. Podden har också inneburit ett möte mellan människor som skriver böcker och människor som läser böckerna i hela Norden.

Deltagare i podden har varit följande elever:

Finland: Tovemarie, Alina, Edward, Astrid, Sandra, Elin, Victoria, Marfa (Raseborgs högstadieskolor: Mikaelskolan, Karis svenska högstadium, Ekenäs högstadieskola)

Åland: Sofia, My, Axel, Hannah, Milla, Maja, Saga (Övernäs skola, Mariehamn)

Sverige: Hilda, Selma, Elise, Tilde, Antonia, Laura (Sverigefinska skolan i Stockholm)

Arbetsgruppens medlemmar är Michael Wiander, Mia Lindström och Annette Ström.

Bokpoddsprojektet Norden i Fokus har fått stöd från Nordiska ministerrådets kultur- och konstprogram Nordisk kulturkontakt, Konstsamfundet, Svenska kulturfonden och Taike Centret för konstfrämjande som en del av projektet Fokus Nordic activities – barnkulturcenter i Raseborg med en nordisk profil. I samband med Nordens dag lanseras bokpodden i mars 2023 och då ordnas också annat nordiskt program i Kulturhuset Fokus.

Projektets huvudman är Västnyländska kultursamfundet rf/Luckan Raseborg. som är en organisation som arbetar med kultur för barn, unga och vuxna. Till verksamheten hör bland annat publikationsverksamhet, Luckan Raseborg med barnkulturcentret LillaLuckan, UngInfo som arbetar med ungdomsverksamhet och litteraturfestivalen Barnens och de ungas bokkalas som ordnas årligen i Raseborgs alla svenskspråkiga skolor och daghem i samband med Bokkalaset.

Bokkalaset i Ekenäs är ett årligen återkommande litteraturevenemang, som bjuder på aktuella författarsamtal, utställningar, föreläsningar, kvällstillställningar och program för barnen. Programmet presenteras på 14 olika scener, bland annat Ekenäs bibliotek, Kulturhuset Karelia, Kulturhuset Fokus i Karis samt museer och caféer.

För närmare information, kontakta Bokpoddskoordinator Mia Lindström, tfn 040 555 9074 eller
Annette Ström, verksamhetsledare för Luckan Raseborg, tfn 044 339 0176.