Peter Mickwitz

 

Peter Mickwitz Fotograf: Niklas Sandström

Peter Mickwitz
Fotograf: Niklas Sandström

Poeten, essäisten och prosaisten Peter Mickwitz har gett ut nio böcker sedan debuten 1991. Sedan 2014 är han konstnärsprofessor.

Mickwitz är född och uppvuxen i Helsingfors där han också studerade litteratur och historia vid universitetet. Han skriver helst poesi men översätter också dikter, prosa och saktexter samt arbetar som lektör och redaktör. På webben uppger han att han vill ”försöka nå ett språk som inte är rätt, men som gör rätt.” Han anser att litteratur är oerhört viktigt, också sådan litteratur som inte publiceras utan som skrivs för den skrivande människans egen skull.

Mickwitz har tilldelats flera priser. År 1994 belönade Svenska litteratursällskapet hans diktsamling om och år 2001 detta sjunkande. År 2005 belönades han med Den dansande björnen för diktsamlingen För vad kroppen är värd och 2007 fick han Längmanska kulturfondens litteraturpris.

Mickwitz deltar i Bokkalasets kickoff, Berättelserna rör sig över jorden – Författarkväll, på onsdagen den 9 november kl. 19.00  i Sigurd Snåresalen.

Mickwitz är född 1964, bosatt i Helsingfors.
Blogg
Förlag: Förlaget
Schildts & Söderströms

Annonser